Groningen wil iets terug doen voor de stadsbezoeker en ondernemer. Deze groep mensen ondervindt hinder van de verbouwingen in de binnenstad. Daarom ontwikkelden we eind 2011 en 2012 voor Markting Groningen de Krassenactie.
Om de gastvrijheid van Groningen te verhogen moesten de bezoekers op een bijzondere manier in het zonnetje worden gezet. Wij kwamen met het idee om de faciliteiten van de stad Groningen op een bijzondere manier uit te buiten. Een probleem voor de meeste bezoekers is dat zij niet in de binnenstad kunnen parkeren. Hoe handig zou het voor de bezoeker zijn als hij voor een dag pal onder de Martinitoren kunnen parkeren of pal het gemeentehuis. We waren daarom op zoek gegaan naar symphatieke prijzen. De prijs die het meest opzien baarde was een JAAR! lang gratis parkeren. Daarnaast kregen wij de opdracht om de ondernemers in de binnenstad te betrekken bij deze campagne. De ondernemer willen we hier gebruiken als weldoener, dus als instrument om deze prijzen weg te geven. Ondernemers gaven onder andere weg; een diner op de Martinitoren, haal- en brengservice in de binnenstad of een ballonvaart vanaf de Grote Markt.
De win-kans is hoor door, in samenwerking met de deelnemende ondernemers, een groot aantal prijzen beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld: zakken oliebollen, Groninger koeken, ‘Ich bin ein Groninger’ T-shirts, parkeerkaarten, goodiebags en stadswandelingen.
Als kick-off van de campagne hebben we het kraslotenconcept uitvergroot tot posterformaat. We verstopten in de stad een twintigtal levensgrote A0 krasposters met hoofdprijzen tussen de reguliere promotieposters. Met deze actie probeerden we free publicity op te wekken, en een buzz/run op de krasposters.
Resultaat van de campagne waren 80.000 opgekrasde krasloten. 85% van de prijzen zijn daadwerkelijk opgehaald. Een grote buzz omtrent de reuzenkrasloten in de binnenstad. Deze waren binnen 45 minuten allemaal opgekrast (let op: om een reuzenkraslot open te krassen waren de winnaars gemiddeld 20 minuten bezig.) Daarnaast is het concept goed opgepikt door locale en landelijke media.